När du äntligen fått ditt hem som du vill ha det, med möblemang och dekoration kan mardrömmen inträffa – översvämning. Det är en direkt katastrof för dina nya möbler och det mesta med tygklädsel kommer förmodligen att behöva slängas, beroende på varifrån läckan uppstod.

Vanligt förekommande

Inte mindre än 100 000 fukt- och vattenrelaterade skador drabbar svenska hushåll varje år och kostar sammanlagt över 5 miljarder kronor i reparationer. Om du skulle råka ut för det kan det bli en kostsam och långvarig historia som tar glädjen ur även de lyckligaste av hem.

Förebyggande

Om du vill skydda ditt hem och inredning mot skador efter översvämning finns det en del förebyggande arbete som du kan utföra för att minska risken.

Besiktiga rören

Innan du köper en bostad bör du låta en besiktningsman noggrant gå igenom hela vatten- och avloppssystemet och se om det finns risk för sprickor eller förslitningar. Samtidigt bör alla illavarslande fel åtgärdas omgående för att inte skapa större problem i framtiden.

Gör inget själv

Du kanske känner dig händig och har skruvat upp en tavla eller två i hushållet. Kanske till och med rensat avloppet någon gång, men VVS-arbeten bör alltid överlåtas till certifierade och professionella montörer som vet vad de gör. Anledningen till många vattenskador är att obehöriga har på ett oansvarigt vis dragit och hanterat rören i fastigheten.

Anlita experter

Det är viktigt att installatörerna du anlitar har alla nödvändiga certifieringar och behörigheter för vatten- och avloppshantering. Du bör kontakta Assemblin om du letar efter VVS i Umeå. De har bred kompetens och har möjlighet att snabbt rycka ut och åtgärda akuta problem. Dessutom erbjuder de hjälp med all dragning och anläggning av såväl vatten- och avloppssystem, som kompletta värmelösningar.

Årlig kontroll

Slitna rör kan innebära en stor risk för hushållet och borde kontrolleras årligen av fackman för att upptäcka nya förslitningar och sprickor som kan uppstått under året. Återigen måste skador åtgärdas direkt så att fastigheten inte utsätts för vattenläckor.

Gör ett tryggt val

Eftersom du gärna lägger både tid och pengar på att ditt hem ska vara i precis den känslan och designen som passar dig så borde du ta hand om fastigheten så att katastrofer inte sker. Se bara till att anlita folk som vet vad de gör och utför det ordentligt så kommer du att undvika tråkiga olyckor. Kontakta till exempel Assemblin först.