Självklart spelar takets utseende roll om hur ditt hus upplevs. Oavsett om du har en gammal tegelfastighet med puts, eller om det är ett falurött trähus med vita knutar kan du behöva tänka över om du tak behöver läggas om till ett snyggare och mer passade tak. Vi går igenom några olika material du kan använda.

Exempel

Beroende på när huset byggdes och vad det är för taktyp kommer du att ha ett tak anpassat efter huset. Vanligaste takmaterialen i Sverige är bland annat:

  • Plåt
  • Papp
  • Tegel
  • Eternit

Har ditt hus ett tak av eternit, eller så kallas ”asbestcement” bör du fundera på att byta ut och sanera det innan det går sönder och skapar problem med hälsan. Eternit bör inte hanteras av privatpersoner som inte har utrustning eller utbildning om asbesthantering. Då bör en certifierad takfirma ta över istället.

Lägg nytt

Om du är intresserad av att lägga nytt tak kan du kontakta JNB Service & Konsult Skåne AB. De lyssnar på dina önskemål och lägger ett tak som är hållbart och motsvarar dina förväntningar. Dessutom är de noggranna med att hålla tid och överenskommet pris.

Utnyttja ROT

När du renoverar eller bygger till på huset ska du inte glömma att kolla upp om du kan nyttja det förmånliga rotavdraget via Skatteverket. Om du anställer en byggfirma kan fråga dem direkt, så sköter de allt pappersarbete med myndigheten och drar av direkt på fakturan med belopp upp till 50 000 kr för 30% av fakturabeloppet per år.