Den bästa formen av design är den som kombineras med funktion. Solskydd ses ofta som ett nödvändigt ont när sommaren närmar sig och vardagsrummet återigen förvandlas till en bastu, men faktum är att en markis eller lamellgardin är en billig investering som enkelt kan lyfta utseendet på såväl fasad som interiör.

Välj rätt solskydd

Solskydd finns i massor av material, färger och former, och valet är inte alltid självklart. En markis passar dig som är beredd att förändra fasaden, vill kunna ha skugga såväl ute som inne men som fortfarande vill behålla utsikten. En persienn däremot passar bättre för dig som inte vill göra några radikala förändringar i rummet, medan lamellgardiner blir som en del av inredningen.

Vill du ha ett stort utbud att välja mellan finns Brava Solskydd i Stockholm, de har ett bra exempel på en välfungerande hemsida fylld av information, och erbjuder allt från markiser till gardiner i ett flertal varianter. Brava Solskydd kan dessutom hjälpa dig om du inte vet vad du ska leta efter. Stockholm är som vi alla vet en stor designstad i allmänhet vilket också avspeglar sig på de verksamma företagen.

Estetik

Markiser

en god investeringSå hur ska man då tänka rent estetiskt? Har du bestämt dig för en markis är den stora frågan vilken färg man ska välja. En neutral kulör fungerar alltid och gråskala är ett säkert kort som fungerar till de flesta fasader. Försök att skapa ett helhetsintryck genom att hämta nyanser från grunden, taket eller andra detaljer på huset såsom träterass eller fönsterfoder. Markiser i färg kan självfallet vara vackert om man vet vad man gör, men är inte att rekommendera då skuggan givetvis får en färgton och en vit vägg plötsligt kan framstå som orange eller blå. Glöm randiga markiser a lá glasskiosk. Rent formmässigt är det största misstaget volanger – håll dig borta från dessa!

Sammanfattningsvis

  • Håll dig till neutrala och enhetliga färger
  • Välj nyans utifrån husets detaljer
  • Undvik volanger

Persienner

Enkla mellanglaspersienner gör varken från eller till rent utseendemässigt, de smälter bra in och är ett alternativ för dig som inte vill påverka boendets utseende nämnvärt.

Lamellgardiner

Lamellgardiner går att variera i all oändlighet och passar dig med en mer minimalistisk stil på grund av dess raka former. Lamellerna i textil ger trots detta en ombonad känsla åt rummet. Vilken bredd och  färg man ska välja är svårt att säga, det handlar till stor del om tycke och smak samt vilken inredning  din bostad har i övrigt. Klassiskt är en vit lamellgardin som fungerar till det mesta och som släpper in ett behagligt ljussken i rummet.