minska på avfalletDet är inte så konstigt att vi konsumerar mer när vi lediga. Mer fritid ökar utan tvivel konsumtionen. Med en liten insats kan du göra en stor förändring för miljön när du befinner dig på semestern eller under din fritid på helgen. Du kan alltid reducera avfall, återanvända och återvinna för den vackraste gåvan av alla – nämligen miljön. Här följer några konkreta tips om hur viktigt det är att tänka på avfallet när det är semestertider och du anordnar en fest.

Håll en ”grön fest”

Varför inte ta tillfället i akt och arrangera en riktigt grön fest som bland annat syftar till att öka medvetandet hos din närmsta vänner. Självfallet skall ni ha så kul som möjligt medan det ”gröna miljötema” måste genomsyra tillställningen.

Minimera matavfallet

Om du bara är medveten om vad du slänger efter din fest blir miljöskadan minimal. Det hela bygger förstås på hur mycket förtäring och dryck som du planerar bjuda på. Var realistisk och förbered enligt din plan så slipper du mer avfall när festiviteten är slut.

Använd mindre papper och var noga med pappersåtervinning

Dagens värld, åtminstone det högutvecklade Sverige, är minst sagt digital. Behovet av papper har minskat, så varför slösa på något som vi i stor utsträckning inte använder? Allt papper du använder måste du i alla lägen återvinna. Och skall du göra ett inbjudningsutskick till din fest kan du lika gärna skicka ett fräscht e-kort via mail – vi lovar att alla kommer läsa det!

Om du ger bort en present

Om du får för dig att köpa presenter, ge då inte bort saker som snabbt blir avfallsprodukter. Till exempel kan du ge en välgörenhetsdonation i någon annans namn; eller varför inte ge bort en hel upplevelse eller ett evenemang som alltid blir minnesvärd såsom en mysig och romantisk middag med tända ljus, biljetter till en fotbollsmatch eller en spaweekend.

Vart går allt skräp under festen?

Källsortering, källsortering och källsortering! Låt detta bli ditt och dina gästers mantra om du håller en fest. Kanske behövs en mindre container om din fest blir större. Om du behöver hyra container i Helsingborg, Malmö, Stockholm eller Göteborg finns det alltid prisvärda alternativ som du kan höra av dig till. Det behöver inte alls kosta mycket om containern bara skall finnas till hands under och efter festhögtiden. Återigen, se till att precis allt källsorteras och att allokeras rätt i containern så har du gjort miljön en stor tjänst. Varmt lycka till!