GolvlisterOavsett om du tänker införskaffa nya golvlister, måla om dem eller helt enkelt vill rengöra dem, kan du genom våra 6 steg uppnå se till att alltid hålla dina golvlister rena och fräscha.

Låt mig poängtera att rengöra golvlister är en uppgift som du kan planera i lugnt och ro och kan genomföra när du väl har tid över från dina vanliga städrutiner.

Med fräscha och rena golvlister får ditt rum ett ny lyster, eftersom golvlister brukar matcha resten av rummets interiör, såsom golv, väggar, fönsterkarmar och andra detaljer i ditt hem. För oavsett hur mycket du städer och torkar av ditt golv, har du inte rengjord dina golvlister så kommer det aldrig riktigt se städat ut.

Detta behöver du:

 • Mopp
 • Dammsugare
 • Skurborste
 • Dammtrasa
 • Hink
 • Såpa eller diskmedel
 • Vinäger
 • Tops
 • Gammal tandborste
 • Torra dammtrasor eller handdukar
 • Tvättsvamp
 • Torktumlar servetter eller baby servetter
 • Suddgummi

När du väl har bestämt dig för att städa dina lister, se till att göra det i hela huset eller lägenheten, det blir mycket mer effektivt då eftersom den här processen kräver förberedelser. Höganäs Träprofiler är ett bolag som jobbar med golvlister, så om du är en nybörjare så skulle jag rekommendera att kontakta dem innan du sätter igång.

Steg 1

Se till att väggar är relativt rena och att du redan har moppat och dammsugit i rummet. Detta för att förhindra att löst damm och annat fäster sig på dina lister.

Steg 2

Gå igenom golvlisterna och se om du hittar några större skador som du bör fixa t.ex. lösa lister, färg som har skrapats bort och andra lite större skador. Dessa skall du reparera först innan du börjar med städningen. Behöver du måla, skall du först rengöra delen som du skall måla om.

Steg 3

Börja med grovrengöring av dina lister. En liten grov pensel eller skurborste blir perfekt. Med grovrengöringen tar du också bort färgrester, slitna delar av golvlisterna och annat som sitter löst. Har du en dammsugare som har ett borsthuvud, kan du använda det för det här ändamålet.

GolvSteg 4

Slå upp några liter ljummet vatten med lite såpa (diskmedel går också bra) i en hink. Ta en dammtrasa och fukta den i vattnen och börja torka av listerna. Se till att dammtrasan inte är för fuktig, för då kan du skada träet. Det är viktigt att komma åt alla hörn och alla delar av listen. För hörn och andra svåråtkomliga ställen kan du med lätthet använda tops.

När du är klar med en del av en golvlist, torka av det med den torra dammtrasan för att ta bort överflödig fukt.

Steg 5

Har du fläckar som inte har gått bort från när du är färdig med steg 4? Detta är rätt så vanligt i kök, eftersom där kan du ha månader gamla stänk och fläckar som har etsat sig fast på ytan. Slå upp lite ljummet vatten och ha 1/10 vinäger i, använd en tvättsvamp för att skrubba bort fläcken men var försiktig så du inte skrapar bort färgen på golvlisten. När du är klar med att skrubba bort fläcken, torka av ytan snabbt så att inte någon fukt kommer in i träet.

För att komma åt hörn och andra svåråtkomliga delar av listen kan du använda en gammal tandborste, tyvärr så fungerade inte så bra med tops, eftersom fläckarna måste skrubbas bort.

Har du fläckar som är gjorda av skor, gummisula eller andra material som har färgat av sig, kan du prova och ta bort fläcken med ett suddgummi.

Steg 6

Köp in så kallade torktumlar servetter som du kan hitta på välsorterade butiker och använd dessa för att torka av golvlisterna. Detta kommer att göra att de kommer lukta bra, samtidigt som dessa servetter är statiska och de stöter bort damm som finns i rummet. Hittar du inte torktumlar servetter går det bra med baby servetter också, dock tappar du den statiska fördelen.

Att tänka på:

 • Du kommer förmodligen att stå på dina knän när du utför den här uppgiften. Tänk på att bära knäskydd eller använd en kudde att stå på så slipper du ha ont i dina knän efteråt
 • Gör din dammsugare märken på dina golvlister? Maskerade den delen av dammsugaren som lämnar märkena, på så sätt slipper du framtida märken
 • Vänta inte för länge nästa gång du städar dina golvlister, ju oftare du gör det, desto mindre smutsiga är dem och desto snabbare går det

Hoppas att du tyckte om den här guiden och att den hjälper dig med att få rena och fräscha golvlister i ditt hus eller lägenhet. Och kom ihåg att planera en dag när du genomför den här uppgiften, för dina golvlister är värda detta!